Student Mo Qobadian over stage bij Dirkzwager


Maak kennis met Mo Qobadian, hij is masterstudent Nederlands Recht, oud-bestuurslid bij JFV Nijmegen en liep stage bij Dirkzwager.

Waarom koos je ervoor om stage te lopen bij Dirkzwager?
Tijdens de opleiding Rechtsgeleerdheid en mijn bestuursjaar bij de studievereniging ben ik vaak in contact gekomen met Dirkzwager. Bij bedrijvendagen, kantoorbezoeken en lezingen heb ik meerdere malen de kans gehad om met advocaten en recruiters te spreken. Voor mij sprong Dirkzwager altijd boven andere kantoren in de regio uit. In verschillende tijdschriften las ik dat Dirkzwager erg goed ontvangen wordt als het bijvoorbeeld gaat om klanttevredenheid en kwaliteit. Dit sprak mij  erg aan. Daarnaast ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in een groot advocatenkantoor. Als grootste juridische dienstverlener buiten de Randstad kwam Dirkzwager voor mij als beste uit de bus. Tot slot was het niet doorslaggevend, maar wel mooi meegenomen dat de Radboud Universiteit en mijn woning dicht in de buurt waren. Alles meegerekend, kwam ik tot de conclusie dat ik die twee maanden het liefst bij Dirkzwager wilde doorbrengen.


Wat was je verwachting van de stage? En is aan die verwachting voldaan?
Mijn verwachtingen waren dat ik advocaten vooral zou ondersteunen met opdrachten als: jurisprudentieonderzoek, literatuuronderzoek en het schrijven van artikelen en memo’s. Ik had niet verwacht dat ik erg grote opdrachten zou krijgen, totdat ik tijdens mijn eerste week al een verweerschrift mocht schrijven! Tijdens mijn stage heb ik mij vaak met grote zaken beziggehouden, heb ik spoedklussen behandeld, mocht ik altijd mijn visie geven en heb ik ook gehele processtukken mogen schrijven. De stage was een stuk dynamischer dan ik had verwacht. Ik heb voor elke sectie van kantoor Nijmegen wel enkele opdrachten uitgevoerd die allemaal erg uiteenlopend waren. Op deze manier ben ik er ook achter gekomen dat de praktijk rondom het gezondheidsrecht mij erg aanspreekt. Iets wat ik voorheen nooit had gedacht. Mijn verwachtingen zijn gelukkig flink overtroffen!

Hoe zou jij de sfeer omschrijven?
Tijdens mijn stage heb ik de sfeer als zeer aangenaam ervaren. Iedereen was erg vriendelijk en open naar elkaar toe. Je mocht altijd binnenlopen als je een vraag had of gewoon een praatje wilde maken. Daarnaast vond ik het erg prettig dat je veel vrijheid kreeg als student-stagiair. Er kwamen altijd wel opdrachten binnen, maar je mocht ook zelf op zoek gaan naar opdrachten. Daarnaast werd je direct enthousiast ontvangen en voelde je jezelf direct deel van het team. Hierdoor durf je vaker vragen te stellen als je er even niet uitkomt. Verder was het prettig dat iedereen écht de tijd voor je neemt als je een opdracht ging bespreken of als er opmerkingen waren. Tot slot werd je ook overal bij betrokken. Van het sectieoverleg tot de jaarlijkse barbecue. 

Wat was het meest gekke of onverwachte moment van jouw stage?
Los van het feit dat ik op de eerste dag mijn e-mail account nog niet eens had ingesteld en het verzoek kreeg om een verweerschrift te schrijven, niet zo veel. Nou wellicht nog een aantal gevallen die ik kan aanstippen. Zo vond ik het prachtig dat de mouwtjes bij de wekelijkse vrijmibo opgestroopt werden voor een ouderwets potje beerpong. Verder heb ik wel eens de vraag gekregen of een opdracht voor de lunch nog klaar kon zijn, terwijl het toen al 10:00 uur was. Toch wel anders dan twee maanden de tijd krijgen voor een essay! 

En het leukste?
Als ik terugkijk op de afgelopen twee maanden, dan kan ik niet echt een specifiek moment aanwijzen. Ik vond het voornamelijk leuk dat je met echte dossiers, echte problemen en echte mensen aan de slag ging. Het is niet zomaar een verzonnen casus die je moet uitwerken. Heel vaak ging het om een zodanig specifiek of nieuw geval, dat een oplossing niet zomaar voor de hand lag. Daarnaast durf ik bijna met zekerheid te stellen dat ik in de afgelopen acht weken meer geleerd heb dan het afgelopen collegejaar op de universiteit. Verder ben ik er op het gebied van lezen, schrijven en kritisch nadenken flink op vooruit gegaan, wat natuurlijk fantastisch is.  Ze zeggen niet voor niets dat je het in de praktijk pas écht gaat leren!

Ben je van plan advocaat te worden na deze stage?
De advocatuur leek mij altijd al prachtig, vandaar dat ik in beginsel ook rechten ben gaan studeren. Je kunt natuurlijk veel kanten op met een studie Rechtsgeleerdheid, maar ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat ik advocaat wil worden. Vooral de stage bij Dirkzwager heeft mijn ogen geopend. Zo’n stage is namelijk perfect om alles van dichtbij mee te maken. Je ziet precies hoe zo’n praktijk verloopt. Daarom wil ik als laatste tip meegeven dat het erg aan te raden is om een stage gelopen te hebben. Vooral als je nog niet zeker weet wat je later wil gaan doen!